Toxina botulinică administrată în scop terapeutic, este o substanță (o proteină) care se injectează în piele și determină reducerea temporară a activității musculare din zonele tratate, scopul final fiind prevenirea, atenuarea sau netezirea ridurilor faciale.
Procedura injecțiilor cu toxina botulinică durează 10-15 minute și constă în injectarea toxinei în muşchii ce urmează sa fie relaxaţi, cu ajutorul unui ac fin, anestezicul fiind pe baza de cremă. Medicul dermatolog vă va solicita să efectuați mișcări ale feței, încruntare, mișcarea sprâncenelor, zâmbet larg, pentru a putea aprecia activitatea mușchilor faciali și doza de toxină botulinică necesară. Apoi va efectua marcaje cu creionul dermatograf în locurile ce urmează a fi puncționate.
Când se injectează într-o anumită arie toxina botulinică blochează în mod reversibil transmiterea impulsurilor nervoase de la nervi la musculatura facială răspunzătoare de ridurile de expresie. Astfel musculatura interesată nu se mai contractă și se relaxeaza determinând întinderea tegumentului supradiacent, ca rezultat pielea râmine întinsă și neridată în timp ce musculatura facială netratată continuă să se contracte normal, permițînd ca persoana să rămână cu o expresie facială neafectată. Deasemenea pielea va căpăta o culoare mai aprinsă și mai luminoasă ca urmare a vasodilatației locale cu o oxigenare bogată a tegumentului.
- Se folosește ac fin, anestezicul fiind pe baza de cremă;
- Pacienta își poate relua activitatea zilnică imediat după tratament.